Saturday, August 27, 2011

Kembali Menjengah Blog.

Assalammualaikum.

Salam ramadhan yang dah tinggal beberapa ketul hari jer lagi neyh. Agak lama kan tak datang buat spot check disini. Apalah nasib blog ku usang dimamah usia. *bajet.

Memang agak agak pemalas gila gila lahh kan nak update apa apa entry mengarut. Bak kata budak budak nakal yang suka melepak "bapakk malass doe". :P

Sebenarnya i ada mengalami sedikit kemalangan kecil minggu lalu. Almaklumlah terlampau berhemah menunggang kuda kan. Macam itulah jadinya. 

Tapi alhamdulillah i dah oke dari segi mental dan fizikal. Doktor cuma bebel dan tenyeh tenyeh luka suruh pantang makan supaya kelukaan dapat disembuhkan. *muka pun dah parut parut serupa mail lambung.


Iklan jap - masa i tgh kusyuk menaip nie kan. Tetiba pintu bilik dibuka secara lembut. Pelik gak, kalau adk nak kejut sahur pum haramlahh nak lembut. Rupa rupanya si brownie kucink ksygn. *nada serammm.

Oke sambunk. Pastu balik umahh jerr teruss bubuh krim kat luka luka. makan ubatt. then tidor macam org tatau apa itu masa. muka busuk busuk ngadap laptop on9. itulah keje si tukang sakit yg cedera. 


Tapi sekarangg dah oke dahhh. Parut nie jew lahh yang menggusarkan hati dan sanubari nak beraya nanti kan kan. Tapi bak kata mak tercinta 'bersyukurlah ta seyess'. 

Itu sajalah nak share ngan korang korang semua. Moral of da story -> 'hanya org yang pernah rasa sakit ajer akan memahami perasaan si pesakit'. *tetiba.

Sempena lagi dua ketul hari jer kita nak beraya dengan perasaan yang terkinja habis. I nak susun sepuluh jari tangan dan sepuloh jari kaki mohon maap yer kalau ada salah silap masa i berbelog nie. 

Selamat Hari Raya AidilfitRi kawan kawan. ^_^


p/s  dengar ceghiter tahun nie abah nak bakar lemang sendiri.hehe. :)

Sunday, August 14, 2011

Antara yakin atau tidak.



Assalammualaikum.

 Bila kita dah siapkan semua laporan bagi masa depan kita nanti kan kan. kenapa masih ada suara suara hati yang tak yakin dengan laporan diri sendiri ?

I bercakap tentang keyakinan dengan keputusan diri sendiri. Ramai yang begitu jugak kan kan. Mula mula rasa nak kembangkan hidung dekat kawan kawan bila dah ada keputusan masa depan.




Tapi last last kuncupkan balik hidung kembang tuh sebab musababnya TAK YAKIN dengan diri sendiri termasuklah yang berlagak hebat tgh menaip nie. -..-

Walhal diri sendiri yang terpijak tahik kambing. Kenapa mesti nak tuduh budak budak jahat lain yang baling tahik tuh. *contoh perumpamaan. *p/s maap peribahasa melayu failed. 

Cukup susahkan nak yakinkan diri sendiri dalam sesuatu hal. Pujuklah hati sampai subuh pum tetap akan ada rasa tidak yakin. Macam diri dah buat dosa pulak kan bila nak yakin sikit.




Beberapa tips nak jadi si yakin yang comel :

1. Hiraukan dan lantakkanlah org nak ckp apa. Kita masuk toilet pum bukan diorg bayar.

2. Pergi tengok cermin. Anda dah cukup sempurna. Nak malu apanya kannn.



3. Pagi pagi tuh dah pasang niat nak buat yang terbaik untuk hari itu. Jangan dengar umpatan bagai pulak.

4. Penuhkan hati dengan kemaafan. Muka jangan nak berdendam kan. buwrukk.

5. Dekatkan diri dengan warna warna yang cerah sebab boleh buat mood jadi owesomee. *ejaan bantai.

6. Buat apa apa pum , elok sangatlah kauorang baca bismillah dulu tau. 

Okelah teman teman itu saje ceramah saya hari ini. Teks ucapan saya tak sepanjang Perdana Menteri yang boleh saya huraikan. Selamat Mencuba. ^_^


Wassalam.

p/s  moga keputusan yg dibuat ini adalah yang terbaikkk.

Sunday, August 7, 2011

Makan berteman lebih membahagiakan.

Assalammualaikum.

Apa khabarnya pumm. adoooi. Sudah sudahlah tuh mengatup mata. Bangun bangun sahur pat midah, hassan, hakim, najmi. Cer tgk kak nabila nie. awal mangon wuu. :P

Baiklahh. Makan berteman mmg sgt dan lagi besh berbanding mkn sorg sorg. Erghh, dah lah ta sedap jadinya. Duduk bengong jer kan tatau nak ckp ngn sape. =.=




I pernahlah sekali dua kali makan sorg sorg kan. Mak ngn abah bawa adek adek pegi mamam kenduri. Meranalah sorg sorg mkn kat uma sbb bangon lambat. hek hek.


Apa yang besh mkn berteman :

1. Ada jugak kwn nk nyembang. Berkembang sikit otak yg terperam tuh.

2. Kalau tak larat, tadew lah nak membazir buang bagai. Boleh edar edar kat yang lain.

3. Masih boleh gewlak gewlak. Kalau sorg sorg, alamat org kata bengong.

4. Bole jugak berjimat kan. Bayar kongsi kongsi.

5. Taklah nampak macam org tua yang tanak berkawan ngn org lain.

6. Boleh rasa macam macam masakan. Ikut masing masing punya order.

7. Ikut sunnah Rasulullah makan berjemaah.

8. Boleh ajak Nabila Ariff bila bila ajer nak habiskan mknn. haha.




Banyak lagi sebenarnya beshnyer makan berteman nie. Tapi mak dah suruh gerakkan adek semua mangon sahur nie haa. i kan jam locengg. hehe. 

Selamat Bersahur. Jangan lupa dah sahur tuh pergi gosok gigi dulu yer. Jangan nak terus lesapp. Tataaa.


Wassalam.

p/s  makan dengan ehem ehem lagi nyerongenn ajer kan. haha. <3

Saturday, August 6, 2011

Entry Ramadhan | Dia memang cantik.

Assalammualaikum.

Perot dah terlalu banyak disumbatkan nasi dan kueh mueh ? Rehat kejap yer. Mari baca neyh. Yang mana sehat tubuh bdn dan tadew masalah nak tunaikan teraweh tuh. Pergi lekas lekas ouh. Babap nanti.

I nak kongsi sikit dengan korang pasal bekas pengacara nie yang memang memang lah cantik. Walaupum dah berkahwin tetap masih boleh menawan hati lagi. I loikeeee.

Sape lagi kan. Datin Norjuma Habib Mohamed nie lahh. Kalau dapat jumpa nak minta 5000 tips macam mana boleh masih maintain gitu kan.
















Apa apapum setiap dari kita ada kelebihan yang Allah kasi. Saja nak berkongsi dengan korang. Yang mana baik bolehlah kita grabbb. Mana yang takk minta di tuihh tuihh ke tepi ye. Amin.




Wassalam.

p/s   Dah ada yang mula nak main mercun kat sini. hek hek.

Wednesday, August 3, 2011

Entry Ramadhan | Milo Ais yang bersalahh.

Assalammualaikum.





Bangun pagi pagi slurppp sana slurpp sini. Menghirup bibir sendiri. slurppppp.. intai intai kat cermin usha bibir comel. Mak aaaaai dah teternakkk mata ikann.


Paling tak suka ternakk minatang niee. Tapi apakan daya. Penyakit pum pencuci dosa dosa kecil kann. Tatau?? Tapew lorhh i kasi tawu dah kan. Maka ?? Bersabarrlahh.


Ini takk lain takk bukan adalah salahh Milo Ais. Tak baikk lahh kan nak nyalahkan Nabila Ariff yang berpuasa ada penat , letihh semua kann jadi biasalah kenaifannya.


Milo Ais tetap bersalahhh. Sapew suruhh goda goda dengan warna nak coklat. Pehtuhh siap aissnya berasapp. Erghhh.. Tak tawu ker peverettt Nabila Ariff tuhhh.




~ Erghhhhhhhh.. cabarann cabarannn ~



Kesabarann dah abess sampai sini jerrr. Rasanyaa dah tak boleh tahan slurppppp kat bibir nie. Cari pasal ari ari milo aisss kann.. Terima lahhhh.. bennnnnci Milo Aiss... *sementara sakitlahh. :P


Wassalam.


 p/s  Kalau tanak berjangkit. Berbukalah dengan air suamm. :(

Berlambakk org minat gilerr dengan Abg Korea.

Assalammualaikum.


Alhamdulillah.. dah sampai Ramadhan yang ke3. Abaikanlah dengan hasil ubah suaian pada blog nie. Warna biru sepatutnya warna yang unfavourite. Ghasakkan.. malas nak ubah balik.

Sementara nak tunggu bersahur nie. Sempat lagi update sebab termimpi abang hensem korea kita nie. Org kata kalau kita mimpikan seseorang tuh. Roh kita bertemu dengan rohnya. *Tolong jangan jeleshhh. 



~ abang mata cantik bukan nak kabo awal awal kan nak jumpa. :P ~


Dahlah pakai huduh huduh. Tak sempat nak touch up maskara setepekk kan. haha. Erghh lagi lagi abang korea. Lagi lagi abang korea. Dah luput ker abang melayu. Rosyam Nor ada. Mawi ada. 

Fenomena korean memang dah menjadi jadi kan. Semua orang nak ada bf mcm Lee Min Ho. Tak pum Abang Rain merangkap member baik i. :P






Rasa rasanya pengarah Korean pum tak naif  nak amik pelakon yang ta hensem berlakon. Kalau tak apasal semua pelakon korean hensem belaka kan. 

Agaknya sebab itulah berlambakk org minat dengan Abg Korea. Hensem. Bergaya. Muka nak comel. Baju nak seksi. kan kan.

Sebenarnya Abang Melayu pum tak kurang kacak bergaya jugak. Abang Nasir Bilal Khan pun pernah diheret dan ditarik baju jugak kan. Hebatt tuh..




~  suaranya manis. matanya memukau. :) ~


Kalau ikutkan i lah kan kan kan. I minat pada ceghiterr diorang ajerlahh.. Lagipum pelakon gurlzz diorang sangat comel dan tertawan mcm i. *okelah muntah muntah. 




Wassalam. 


p/s   Benci dah nak ubah blog nie. ta reti buat header. :(


Monday, August 1, 2011

Entry Ramadhan | Bila kita lapar. Ada lagi yang lagi lagi laparr.. :'(

Assalammualaikum.


Sehari berpuasa nie amacam babe, bedah, man laksa, wahid sate? agak agak oke tak. hek hek. Biasalah mula mula memang agak ketatt perott nak nahan sampai jam 7. Lama lama biasalahhh. -.-

Bila i on ajer fb macam lbey kurangg pukul 2 ptg. Kalau ikot ari biasaa tuh tem lunch. hek hek. Saja nak usha usha  Home. Memang amai yang update status 'lapaaaaa' ,  'tak tahannnn', 'bila nak bukaa niee'. termasuklah diri ini. alahaaaai. 

Bila dipikir pikir balik. Memang kita nie agak tak bersyukur kan. (including me) . Dengan segala macam makanan yang dipersembahkan. Masih ada lagi suara suara tanak say 'Alhamdulillah'. Hai lah yaaa Allah. 


Malam nie, i sajaa gagahkan diri nak update. Bila mak dah bukakk cerita yang sedih di Negara Afrika sana tuh time bukak pose tadi. Ramai lagi yang tak makan sesedap kita. :(


Bila kita diberi hanya sebijik kurma untuk berbuka. Mula merungut 'ini ta sedapp' , 'itu tak sedapp'. Sedangkan ada lagi ramai insan yang langsung ta dapat merasa walaupum secebis buah kurmaaa. (menitisss setitikk). :'(




~penyakit yang menular kerana kebulurannn~

:"(

:"(

:"(


~jurugambar who take dis picture pum bunuh diri (ta sanggup)~





~alahaaaaai tangannnyerrr :"( ~


Niat di hati hanya ingin berkongsi dan menginsafkan diri. Moga kita maanfaatkan bulan ramadhan ini dengan seribu keinsafan supaya kita dapat sesame merasa kepayahan orang lain untuk teruskan hidup. Tak semewahhh kita. 


Wassalam.


p/s   Besok cuba untuk berbuka dengan sederhana. Amin. ==.==