Wednesday, October 12, 2011

Salah ker kalau kita suka memaapkan.

Assalammualaikum.


Hai kawan kawan. I tataulah knp setiap kali terasa nak update ada jer hasutan malas. Tapi terasa kepala dah sarat dengan pelbagai soalan dan tafsiran yang nak dicurah curahkan.

Seorang knk knk kecil yang merajuk dgn ibunya apabila dimarahi bila menganggu ibunya membuat sedikit kerja pejabat lalu terpujuk dan tersenyum kembali bila si  ibu membelinya sebiji burger ayam.

Bagaimana pula dgn seorg insan dewasa yang bila telah dilukai atau terguris hatinya akibat seseorang? Apakah akan juga mudah memaapkan? dan salah ker jika ingin mnjadi sepolos knk knk itu memapkan saja tanpa memikirkan luka dihati.

Yer memang tak salah untuk saling memaapkan sesame insan. Malahan ada ganjaran dan pahala yang dah disediakan. Cuma sising lengan baju nak kutip ajer kan. 

Akan tetapi, bagaimana dengan luka di hati. Apakah akan turut sembuh dengan hanya kata "baiklah saya maapkan kamu"? oh no. mustahil hati boleh bersatu dengan mulut. Susah sangat melainkan hati tulus ikhlas.

Namun nak cari keikhlasan itu lebih susa dari kumpul duet nak pegi London.

Pasti akan tetap ada luka dan kudis kan. Dan org akan cakap cam nie 'alaa maimon kemain senang ko nak maapkan Latif Forgiven tuh kan lps apa yg dia da buat'. Tapi yelah kan sampai bila nak dengar cakap org yg kemain sdp mulut makan lepat brcakap.

Tapi kdg kdg ada sahihnya. Mungkin org bercakap kerana mereka melihat kesedihan dan kedukaan kita. Namun semudah makan kuaci kita nak memaapkan. Sape tak marahhh. Apakah wajarrr??

MasyaAllah, knp kita tak kembali sahaja kepada hukum Allah. Memaapkan itu adalah satu perbuatan yang amat mulia lagi terpuji. Mungkin hari ini hari dia berbuat salah, siapa tahu esok lusa kita pula bersalah.

"Ya Allah, Engkau Ikhlaskanlah hati ini dalam memaapkan sedara dan sedariku dan sembuhkan kelukaan yang turut tersembunyi di sebalik hati." (amin amin).

Moga hati akan terus polos dan tulus memaapkan sesama insan. Macam kanak kanak kecil yang comel lagi tulus hatinya tatau apa apa.

Okelahh semua. Entry yang banyak persoalan sajer kan. Tapi moga ada input yang dapat kita kongsi bersama yer. Papai.

Wassalam.

p/s  Bila keliru istikharah jadi pilihan.

2 comments:

'Akashah said...

Kemaafan itu adalah;


1.Memberi diri kita hak menjadi manusia yang jauh lebih baik dari orang yang berlaku salah pada kita
2.Mewujudkan lukisan baru tentang seseorang
3.Membenarkan diri kita beramal dan memberi kebajikan
4.Melihat kemaafan dari perspektif baru

'Akashah said...

http://akashaharmor.blogspot.com/2011/08/kemaafan-dari-hati.html

Saya ada juga tulis entri mengenai Kemaafan..Mudah2an kita masing2 dapat belajar..;)